Hatékony imázsépítés a váratlan kihívások idején is

A Jobtain sikertörténete, avagy hogyan építettük fel ügyfelünket a munkaerő-kölcsönzői piac országos szakértőjévé a sikeres PR segítségével? esettanulmányban egy olyan együttműködés történetét mutatjuk be, ami nagyszerűen bizonyítja a hatékony PR-ban rejlő potenciált és lehetőségeket. A többéves együttműködésnek köszönhetően az általunk kialakított stratégia nemcsak népszerűvé tette a vállalkozást, de szilárd alapot teremtett a Jobtain hiteles és megbízható imázsának kiépítéséhez.

A következő esettanulmányban egy olyan együttműködés történetét mutatjuk be, ami nagyszerűen bizonyítja a hatékony PR-ban rejlő potenciált és lehetőségeket. A Jobtain munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködésének fókuszában a kezdetektől olyan PR kampányok álltak, melyekben a cég emberközpontú szemlélete, a megbízhatóság és a kiváló szakértői hozzáállás kapták a legnagyobb hangsúlyt. A vállalkozás kiemelkedő teljesítményt nyújtott még a legnagyobb krízisben is, például a Covid járvány és az ukrán-orosz háború kitörésének idején. A sikeres PR kampányoknak hála a Jobtain ma már nem csupán egy HR cégként jelenik meg a nyilvánosság előtt, hanem egy olyan szervezetként szerepel a köztudatban, ami mindent megtesz a munkavállalókért, még a nehéz időkben is. Együttműködésünk sikere emellett azokban az integrált kampányokban is megfigyelhető, melyekben a PR és marketing stratégiák egymást erősítve vezettek el a Jobtain üzleti céljainak eléréséhez. A többéves együttműködésnek köszönhetően az általunk kialakított stratégia nemcsak népszerűvé tette a vállalkozást, de szilárd alapot teremtett a Jobtain hiteles és megbízható imázsának kiépítéséhez.

A cég, ami a bizonytalan időkben is emberközpontú maradt

A Jobtain-nel való együttműködésünk 2021-ben kezdődött. Ekkor a cég már közel 15 éve volt a piacon, de szinte ismeretlen szereplő volt a média számára. Ezt felismerve a vállalat úgy döntött, hogy egy PR és marketing szakértő ügynökség segítségét veszi igénybe a vállalat népszerűsítéséhez, amely feladatra végül a JeansDay Marketinget bízta meg. A cég fő profilja a munkaerő-toborzás, amit Magyarország mellett a határon túl is végeznek. Ekkoriban főként kárpátaljai és erdélyi magyarokat foglalkoztattak. A Jobtain nemcsak az álláskeresésben és a munkába állás körüli ügyintézésben segített a munkavállalóknak, de az utaztatásban és szállásoltatásban is aktívan közreműködtek.

A vállalkozásban egy lelkes, energikus és tettrekész vezetőséget és csapatot ismertünk meg, akik a piaci kihívások és versenyhelyzet ellenére abszolút emberközpontú szemlélettel álltak a munkához, ami áthatotta a cég teljes működését. Már a közös munka kezdetén felismertük, hogy ez egy olyan ritka érték, amit mindenképpen közvetíteni, láttatni kell a széles nyilvánossággal is, mert ez a hozzáállás és cégkultúra a versenytársak fölé emeli őket a piacon.

Imázsépítés hiteles üzenetekkel

A közös munka elején a Jobtainnek még nagyon minimális tapasztalata volt a médiával való együttműködésben, nem rendelkeztek sajtókapcsolatokkal és sajtómegjelenéseik sem voltak. PR területen a megbízásunk többrétű volt, egyrészről a közvélemény és munkavállalók bizalmát és szimpátiáját kellett elnyernünk (B2C), másrészről a potenciális partner vállalatok körében is népszerűsítenünk kellett a munkaerő-kölcsönző céget (B2B).

A nyilvánosság felé közvetített imázs kialakítását a vezetőséggel folytatott mélyinterjúk alapozták meg, amin keresztül kirajzolódtak a vállalkozás legfőbb értékei. Ezek mentén közösen megfogalmaztuk azokat a legfontosabb üzeneteket, melyek a PR kommunikáció alapjául szolgáltak.

✔ A Jobtain számára az emberközpontú szemlélet kulcsfontosságú.

✔ A Jobtain egy megbízható, minősített magyar munkaerő-kölcsönző cég.

✔ A Jobtainnek évtizedes tapasztalata van a külföldi munkaerő-toborzásban.

✔ A Jobtain válasz a Magyarországon működő vállalatok HR problémáira.

✔ A Jobtain egyik legfontosabb feladata a magyar munkahelyek megőrzése.

✔ A Jobtain a külföldi munkavállalókkal segít fenntartani az ország versenyképességét. 

✔ A Jobtain szakértő csapata összetartó és segítőkész.

Hot topic - A téma, ami felkelti a közvélemény érdeklődését

A legfőbb üzenetek meghatározása az első lépés volt a hatékony PR tevékenység felé, amivel megalapoztuk a hiteles és egységes kommunikációt. Ez azonban önmagában még nem eredményezett szélesebb ismeretséget a vállalkozásnak. A munka igazán aktív része ez után következett, aminek lényege az volt, hogy rendszeres, havonta 1-2 alkalommal kiadott és tartalmában folyamatosan megújuló nyilatkozatok és sajtóközlemények formájában szóljunk a sajtóhoz. Persze ahhoz, hogy a sajtóközlemények elérjék az olvasókat, ahhoz el kellett érnünk, hogy a cikkeket organikusan minél több médium közölje le, amit kizárólag olyan témák feldolgozásával valósíthattunk meg, amelyek érdeklik és megmozgatják a nyilvánosságot.

Mivel a Jobtain a széles nyilvánosság számára is érdekes területen tevékenykedik, amiről a sajtó alapesetben is foglalkozik, így a piac aktuális témáinak feldolgozásával és szakértő hozzászólásokkal elérhettük, hogy a cég organikusan is sajtómegjelenésekre tegyen szert. Azonban kihívást jelentett, hogy az iparágról szóló cikkek sokszor megosztották a közvéleményt, így a Jobtain esetében figyelnünk kellett arra, hogy az általunk kiadott sajtóanyagok politikai üzenetektől mentes szakértői cikkek legyenek, amelyekkel bizalmat építhetünk a közönségben. Ennek legfőbb eszköze a transzparens kommunikáció, a bizonytalanságok és tévhitek eloszlatása, valamint a gazdasági folyamatokkal kapcsolatos edukáció volt. Így például, amikor a közbeszédben elkezdett az a vélemény terjedni, ami szerint a külföldi munkavállalók elveszik a magyarok munkáját, a Jobtain az elsők között reagált rá és kezdte terjeszteni azt az álláspontot, hogy a külföldi munkavállalók jelenléte összességében a magyar munkahelyek megtartásához járul hozzá.

A munkaerőpiac helyzete vonzó téma a hazai médiumok számára, de sok szempontból érzékeny terület, ezért az erről folytatott kommunikáció során körültekintőnek kell lennie a PR ügynökségnek.

A krízis idején is stabilan

Amikor a Jobtainnel elkezdtük az együttműködést, még a vállalatok Covid utáni talpra állása volt a legfőbb téma, valamint az, hogy a külföldi munkavállalók miként tudják segíteni a gazdaság újbóli fellendülését. Ebben az időben sokat dolgoztunk azon, hogy a közvélemény megismerje, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a hazai munkaerőpiacnak és milyen plusz intézkedéseket végez a munkaerő-kölcsönző cég a munkavállalók jóllétének biztosítása érdekében, valamint hogy milyen szabályozások és szigoritások léptek életbe a pandémia által előidézett szükségállapotban. Ezek a témák azért voltak hangsúlyosak, mert a munkavállalókban akkoriban kialakult egy nagyon erős bizonytalanság, így fontosnak tartottuk megmutatni azt, hogy a Jobtain egy olyan szervezet, ami nem hagyja magára a munkavállalóit és a nehéz időkben is gondoskodik róluk. 

A Piac és Profit 2021 decemberi cikke a pandémia nyomán kialakult munkavállalói helyzetről.

Azonnali reagálás a váratlan fordulatokra

A 2022-ben kitörő ukrán-orosz háború egy egészen új fejezetet nyitott a Jobtain életében. A cég munkaerő-állományának nagy részét akkoriban ukrán dolgozók tették ki, így rövid időn belül hatalmas kihívással kellett szembenéznie a szervezetnek. Egyrészt azért, mert a cég ukrán munkavállalóinak többségét képező férfiak közül sokan sorkötelessé váltak és hazautaztak, másrészt nagyon sok munkavállaló családja kényszerült menekülésre, akiknek az utaztatásában, elszállásolásában, ellátásában kellett segítséget nyújtania a cégnek. A Jobtain nagyon gyorsan reagált a kihívásokra és a háború kitörése után azonnal megkezdte egy új akcióterv kidolgozását, ami egyrészt arra irányult, hogy pótolja a kieső munkaerőt, másrészt pedig arra, hogy megszervezze a karitatív segítő csapatát, akik hónapokon keresztül éjt-nappallá téve dolgoztak azért, hogy biztonságba helyezzék a háború elől menekülő családokat. 

PR ügynökségként a mi feladatunk az volt, hogy segítsük ügyfelünket abban, hogy a nehéz helyzetből is előnyt kovácsoljon. Az ukrán családok megsegítése egy olyan téma volt, ami nagyban hozzájárult a Jobtain hiteles és emberközpontú imázsának kialakításához és széles körökben szimpátiát alakított ki a közönségben.

Jobtain, mint a magyar munkaerőpiac szakértője

Ez az időszak egyben lehetőséget teremtett a Jobtainnek arra is, hogy szakértőként álljon elő a hazai sajtóban. Mivel a cég már több mint 10 éve foglalkozott ukrán munkavállalók toborzásával és Kárpátalján irodát is működtetett, így rengeteg ismerettel és óriási tapasztalattal rendelkezett a térséget érintő ügyekkel kapcsolatban. Ebben az időszakban a kiadott sajtóközlemények hatására ügynökségként többször külön megkereséseket is kaptunk a vezető médiumoktól, akik szakértői véleményt kértek a Jobtain vezetőjétől a háborús helyzet munkavállalókra és gazdaságra gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A Világgazdaság.hu szerkesztősége többször is megkereste a Jobtain vezetőjét, hogy nyilatkozzon az ukrán menekültek és munkavállalók helyzetéről.

A képen szöveg, újság láthatóAutomatikusan generált leírás

A Jobtain szakértő megszólalóként az országos lapokba is bekerült.

Az együttműködésünknek köszönhetően a Jobtaint egy éven belül sikerült beemelnünk a magyar munkaerő-kölcsönző piac szakértői közé. A sajtóban történő folyamatos megjelenések nemcsak a céget tették népszerűvé, hanem a Jobtain ügyvezetőjét, Mihályi Magdolnát is, akit a sajtóközleményekben való megszólalásokon keresztül ismerhetett meg a közönség.

A Jobtain Magyarországon az elsők között dolgozott fülöp-szigeteki munkavállalókkal

2022 második felében az ukrán-orosz konfliktusról a fókusz átkerült a távolabbi országokból történő munkaerő-toborzásra, mivel a magyar kormány akkoriban nyitotta meg a lehetőséget újabb 9 ország munkavállalóinak könnyített foglalkoztatására, melyek között szerepelt Vietnám, Mongólia, Indonézia és a Fülöp-szigetek is. Utóbbi ország munkavállalóival a Jobtain Magyarországon az elsők között kezdett foglalkozni, miután minősített munkaerő-kölcsönző céggé vált és megszerezte az engedélyeket a filippínó munkavállalók hazai foglalkoztatására. 

Ebben az időben a PR tevékenységünk legfőbb célja az volt, hogy eloszlassuk a magyar közvélemény messzi országokból érkező munkaerővel kapcsolatos aggályait. Mivel a Jobtain vezetője, Mihályi Magdolna ekkorra már szakértői pozíciót töltött be a médiában, így a kiadott sajtóközleményeknek köszönhetően nagyban hozzájárulhattunk a filippínó munkavállalók hazai pozitív megítéléséhez, amihez azóta már számos munkaerő-toborzó cég csatlakozott.

A képen szöveg láthatóAutomatikusan generált leírás
A Blikk 2022 júniusában megjelent cikke a Jobtain sajtóközleménye nyomán.

A képen szöveg láthatóAutomatikusan generált leírás
A Jobtain által kiadott sajtóközlemények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a hazai közvélemény pozitív képet alkosson a filippínó munkavállalókról.

A szakértő, akinek Balázsék is kikérték a véleményét

A sikeres sajtókommunikációnak köszönhetően Mihályi Magdolna 2023-ban meghívott szakértőként 30 perces interjút adott a Rádió1 Balázsék reggeli rádióműsorában, amit többmillióan hallgattak meg országszerte. A Jobtain vezetője és a Rádió 1 reggeli stábja között folytatott beszélgetés témája a harmadik országbeliek foglalkoztatása volt, ahol Mihályi Magdolna sikeresen világított rá számos olyan szempontra, ami indokolttá, sőt, szükségessé teszi a külföldi munkaerő magyarországi foglalkoztatását. 

Az interjúnak köszönhetően több millió hallgató ismerhette meg a Jobtain tevékenységét és szerepvállalását a külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatásában.

Mihályi Magdolna 2023 szeptemberben a Rádió1 reggeli műsorában adott interjút.

A PR ereje az integrált kommunikációban

Az üzleti célok és sikerek eléréséhez elengedhetetlen, hogy a vállalkozás kommunikációja minden csatornán egységes és egy irányba mutató legyen. Így a hatékony és folyamatos PR kommunikáció kialakítása mellett fontos volt, hogy a Jobtain marketing tevékenységét is összehangoljuk a legfőbb üzenetekkel. 2023-ban egy átfogó integrált vállalati kommunikáció kampányt indítottunk, aminek legfőbb vezérfonalául a PR kommunikációban megfogalmazott ügyek voltak. A sajtóközleményekben megjelent üzeneteket integráltuk a Jobtain social média platformjaira és átültettük a digitális, valamint az offline marketing kampányokba is. Ennek köszönhetően növeltük a tartalmak elérését és minden felületen egységessé tettük a vállalat imázsát, miközben több platformon is megerősítettük a Jobtain kapcsolatát a közönséggel és követőkkel.

A Jobtain 2023-as óriásplakát kampányában visszaköszöntek a sajtóközleményekben megfogalmazott üzenetek.

A Jobtain 2024-re széleskörű ismertségre tett szert

A folyamatos sajtómegjelenéseknek és nyilatkozatoknak hála a Jobtain ma már a szakmai berkekben is kiemelt figyelmet kap és szakértői szerepet tölt be. Ezt az elmúlt években kapott több szakmai elismerés is bizonyítja. A PR együttműködésünknek köszönhetően a Jobtain márka már a szélesebb üzleti körökben is ismert, így a cég ma már erősebb pozícióval érkezik az üzleti tárgyalásokba. A hatékony PR-nak hála, a Jobtain ma már a partnerek és munkavállalók számára is népszerű brand lett, amit nemcsak a cég felé érkező pozitív visszajelzések, de a vállalat piaci sikerei is alátámasztanak.